Annons

Inlägg taggat med intervju

Om bloggen Publicerad 27 juni 2013

I juni för ett år sedan

Återigen dags för Throwback Thursday på DIY or DIE, där vi får tillfälle att rota lite i arkivet och ta fram idéer från när bloggen var ung. Så hur såg det ut bland gör det själv-idéerna i juni för ett år sedan? Jo, bland annat såhär…

DIY ideas via DIY or DIE
Alla blir glada av en gul och en turkos stol och full koll i kryddlådan med griffeltavelfärg på locken.

DIY ideas via DIY or DIE
Man behöver inte måla hela stolen i en färg och intervju med Elisabeth Dunker om House of Rym.

DIY ideas via DIY or DIE
Upp med krukorna i luften med en ampel och gör ett tygtryck med hjälp av foam och en filmburk.


Annons
Intervju Publicerad 11 mars 2013

Papperskonst – mer än bara origami del 3

Papper. Ett av de allra sköraste materialen att göra någonting av. Det tål inte väta och har du sönder det är det tejp som gäller. Trots detta finns det många som ser papper som det enda roliga materialet att använda.

Nummer tre ut är Cecilia Levy.

"Java" – Paper cups by Cecilia Levy, www.cecilialevy.com

Det första jag såg som var gjort av Cecilia Levy var en av hennes koppar. Och även om de helt klart kändes oanvändbara, var det någonting med dem som fastnade. När någonting är gjort i ”fel” material blir det genast intressant. När materialet dessutom är någonting så ömtåligt som papper blir jag fascinerad.

Cecilia har gått på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och har även jobbat på skolan som lärare i grafisk form. Men längtan efter att göra någonting ordentligt med händerna förde henne åter till skolbänken. Till Leksand och bokbinderi på Leksands folkhögskola. Även om hon nu är papperskonstnär finns böckerna kvar i allra högsta grad, men nu som material till skulpturerna.

Swedish paper artist Cecilia Levy

Varför just papper? Hur började det? Har du jobbat med andra material innan?

Papper har alltid funnits där. Från barndomen och framåt har jag tecknat, målat, klippt och klistrat. Jag är utbildad grafisk formgivare och handbokbindare, så det har även varit mitt arbetsmaterial sedan länge. Jag tycker om allt papper; från krispigt nytt och slätt via handgjort i vackra färger, mönster eller med synliga växtfibrer – men allra mest gillar jag gammalt papper, med spår av en tidigare historia, med fläckar, ljusskador, hål och skrynklor. Sparar på gammalt papper; från fina omslagspapper till enstaka blad som jag hittar. Har svårt för att slänga.

Vad är det som är svårt med att skapa i papper framför andra material och vad är det som är lättare?

Jag känner en väldig frihet när jag skapar i papper. Det är billigt, finns i obegränsad (än så länge) mängd och det jag gör belastar inte miljön nämnvärt. Att våga – och ha råd – att experimentera och misslyckas är viktigt. Jag arbetar med pappret både i vått och torrt tillstånd. Eftersom det består av fibrer som sväller av väta är det svåraste att veta hur det kommer att te sig när det torkat. Det kan krympa och dra ihop sig på sätt jag inte räknat med. Papprets förgänglighet tycker jag är intressant, men det är också det som kan ställa till det, det är ju ett ömtåligt och skört material som lätt går sönder.

Många av dina arbeten är gjorda av papper från böcker. Vilken typ av papper föredrar du att jobba med?

Jag föredrar att jobba med böcker från slutet av 1800- till ca 1960-talet. Pappret var antingen av mycket billig kvalitet med hög trähalt eller av fin kvalitet, med hög lumphalt, vilket innebar nermalda textilier. Det gav ett tjockt filtaktigt papper. Det trähaltiga blev lätt missfärgat, har ofta en brun ton och börjar mer och mer återgå till att likna sitt ursprung: trädet. Det ser nästan ut som fanér; tunna skivor av trä, när jag klippt i sådana böcker.

"HoBo" – paper art by Cecilia Levy, www.cecilialevy.com

Vilket är det roligaste projektet du gjort?

Roligaste projektet hittills är nog mina luddiga pappersstövlar! De gjordes till en utställning på Galleri L2 i Gamla Stan, där tio konstnärer var inbjudna att arbeta utifrån temat skor.

Vad är det mest förödande du varit med om när du jobbat med papper?

Trista händelser: jag hade nästan täckt en hel jumbo-ballong med pappersrundlar – och den small rakt framför ansiktet på mig… Andra gånger jag svurit är när jag fått skölja av färdiga pappersobjekt som torkat fast på till exempel porslin för att jag använt för lite släppmedel. Jag jobbar med papier maché-teknik, vilket förutsätter att jag använder en konkav eller konvex form att lägga papper och klister på. Denna form måste smörjas med något släppmedel först, som vaselin, flytande tvål eller liknande.

Vad jobbar du med just nu? Vilket är ditt drömprojekt?

Just nu arbetar jag intensivt inför flera utställningar. Sofia International Paper Art Biennial 2013 i Bulgarien, sedan blir det en grupputställning på Dalslands Konstmuseum och därefter separatutställning i Örebro. Jag vill gärna jobba större, till exempel med offentlig konst. Ett riktigt stort utsmyckningsuppdrag vore drömmen.

Paper thistles by Cecilia Levy, www.cecilialevy.com

Känner du ett ökat intresse för papperskonst? Att tiden det tar och hantverket skapar ett extra stort intresse?

Ja, det finns ett stort intresse för papper. Många faktorer samverkar till det: det ökande motståndet mot vårt uppskruvade tempo och en alltför hög konsumtionstakt i kombination med den svajiga världsekonomin, har lett till den enorma DIY-vågen världen över, samt miljömedvetenhet och intresse för återbruksskonst. Handgjort har blivit exklusivt och prefixet ”slow” sätts framför ord; slow-food, slow-living, slow-art. En protest mot stressen och hetsen.

Vad har du själv för favoriter inom papperskonsten?

Jag har många favoriter. Janna Syvänoja, Nel Linssen, Mary Button Durell, Lisa Nilsson, Valerie Buess, Domingos Tótora… och alla andra jag länkar till på min blogg.

Paper bowl by Cecilia Levy, www.cecilialevy.com

Se mer av Cecilias konstverk på hennes hemsida cecilialevy.com och missa heller inte Cecilias blogg som kontinuerligt uppdateras med hennes jobb och tips om och bilder från spännande utställningar och hennes workshops.

Om du vill se fler kreationer i papper rekommenderar jag min Pinterest-board kallad Paper play. Allt finns där – avancerat som enkelt! Och det uppdateras konstant. Varje bild är länkad till sin källa, så att du kan läsa mer om respektive formgivare och många saker är även riktigt bra DIY-inspiration för den som vill testa på hur papper är att arbeta med.

 

Det här är del 3 i intervjuserien om papperkonst. Tidigare intervjuer är med pappersskulptrisen och illustratören Fideli Sundqvist och med webbutikägaren Justine Fahd som bara säljer saker av papper.


Annons
Intervju Publicerad 26 december 2012

Papperskonst – mer än bara origami del 2

Papper. Ett av de allra sköraste materialen att göra någonting av. Det tål inte väta och har du sönder det är det tejp som gäller. Trots detta finns det många som ser papper som det enda roliga materialet att använda.

Nummer två ut är Justine Fahd.

Justine Fahd / Upon A Fold

Australienska Justine Fahd är den grafiska formgivaren som bestämde sig för att visa världen allt det fantastiska man kan göra med papper. För snart tre år sedan startade hon en webbutik där bara pappersprodukter säljs och hennes blogg är vigd åt att visa upp spännande papperskonstnärers arbeten.

Justine Fahd / Upon A Fold

Varför en butik med bara pappersprodukter?

När jag startade Upon A Fold ville jag dela med mig till andra alla de unika sätt som formgivare arbetar med papper. Jag hittade alltid ovanliga och smart pappersprodukter, främst från Japan, och de flesta av dem var inte kända för någon utanför Japan. Jag ville ändra på det.

Jag älskar papper och jag älskar hur några enkla veck kan skapa något vackert. Upon A Folds fokus är definitivt pappersprodukter eftersom papper har alltid har intresserat mig mest, men vi säljer även tyger.

Skapar du själv i papper?

Jag frilansar som grafisk formgivare, så jag jobbar med papper hela tiden. I framtiden skulle jag vilja formge mina egna produkter för butiken, men för tillfället tycker jag om att bara utforma gratis DIY-gåvor för våra kunder.

Mitt fokus just nu är att stödja andra formgivare och visa vad de gör, men jag ser verkligen fram emot att ta lite ledigt i framtiden för att skapa mina egna produkter. Jag har så många idéer som jag skulle älska att utveckla.

Airvase by Torafu Architects, via Upon A Fold

Vilken är den mest populära produkten i butiken?

Jag skulle säga ”Airvase” av japanska Torufu Architects.

Varför tror du papper är så populärt i design och grafisk design just nu?

Jag tror att det nuvarande uppsvinget som papper fått kan bero på att vi inte längre har kontakt med papper så ofta som vi en gång hade. Vi uppskattar det nu mer som något konkret och verkligt och inte något som kan raderas för alltid genom att trycka på en knapp.

Papper i konsten framträder i de mest nyfikna och oväntade sätt. Jag tror att det är det som fångar människors fantasi och intresse – att något vi alla växt upp med, något som är så vanligt för oss kan vara så intressant och vacker.

Justine Fahd / Upon A Fold

Vem är din favorit bland alla dem som gör produkter och konst i papper?

Det är omöjligt för mig att bara nämna några! Jag har en lång lista över favoritdesigners och papperskonstnärer på min blogg. Det är en stor resurs för alla som är intresserade av att upptäcka mer om papperskonst och design i papper.

Kan du rekommendera några länkar för dem som är intresserade av att veta mer om papperskonst?

Pinterest och Flickr är två bra ställen att börja på. Och den långa listan av papperskonstnärer på min blogg.

Justine Fahd / Upn A Fold

Intresserad av att se mer av Justine Fahds kärlek till papper? Besök då Upon A Fold och den tillhörande bloggen.

Om du vill se fler kreationer i papper rekommenderar jag min Pinterest-board kallad Paper play. Allt finns där – avancerat som enkelt! Och det uppdateras konstant. Varje bild är länkad till sin källa, så att du kan läsa mer om respektive formgivare och många saker är även riktigt bra DIY-inspiration för den som vill testa på hur papper är att arbeta med.

 

Det här är del två i intervjuserien om papperkonst. Tidigare intervju är med pappersskulptrisen och illustratören Fideli Sundqvist.


Intervju Publicerad 30 oktober 2012

Papperskonst – mer än bara origami del 1

Papper. Ett av de allra sköraste materialen att göra någonting av. Det tål inte väta och har du sönder det är det tejp som gäller. Trots detta finns det många som ser papper som det enda roliga materialet att använda.

Först ut är Fideli Sundqvist.

Paper illustration by Fideli Sundqvist

Fideli Sundqvist är utbildad på Nyckelviksskolan och Konstfack, och jobbar nu med stora och små uppdragsgivare inom många olika branscher. Hon kallar sig pappersskulptris och illustratör, och just det där med papper gör henne ganska egen och mycket intressant. Hon gick från att illustrera på papper till att istället bygga i papper och ser själva hantverket som en skön vila från att komma på idéer.

Fideli Sundqvist

Vad är det som är roligt med att arbeta i just papper?

Jag tror att jag kände någon slags frustration över att det tvådimensionella inte räckte till för vad jag ville berätta. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att jobba med händerna. Själva hantverket i sig är en skön och viktig del i arbetsprocessen. Att bli som en liten maskin är både väldigt kul och harmoniskt, tycker jag.

När jag var yngre ville jag hålla på med dockteater och scenografi och det är ju lite vad jag då och då får göra nu. Det är härligt att bygga objekt och sedan flytta omkring på dem, låta de avfotograferas och skapa bilder och berättelser. Det är ett inspirerande och varierat sätt att jobba på som passar mig.

Vad är det som är svårt med att skapa i papper framför andra material och vad är lätt?

Jag trodde att det skulle vara enormt tidskrävande och att föremålen skulle bli sköra, men de tål mycket mer än vad man tror. Men det är svårt att skicka runt dem i världen.

Att pappersobjekten behöver bli fotograferade är också ett extra moment som jag inte helt fått in vanan med än. Jag känner mig inte så haj på fotografering själv, så det bästa är när jag arbetar tillsammans med en fotograf. Det är väldigt lyxigt och det blir en helt annan nivå på kvalité och bild. Är man ”ritande” eller ”målande” illustratör eller sitter med datorn och formger kan man ju ha kontroll och leverera hela arbetet själv, så på så sätt är det lite omständligt att jobba med papper.

Jag använder inga specialpapper. Mina favoritpapper är vanliga färgade A4:n som inte är för tjocka. Det är de jag använder mest.

Vad är det mest förödande du varit med om när du jobbat med papper? Kattattacker, tekoppar som välts, lim som hamnat överallt, modeller som kommit i kläm?

Jag har hittills inte varit med om något riktigt förödande. Men ibland kan jag fasa inför tanken att det skulle bli inbrott på kontoret och att någon skulle förstöra alla pappersobjekt som jag gjort till ett projekt eller att det skulle börja brinna eller bli vattenskada.

Det gör ont i en när man tänker att saker man lagt ner mycket tid på och som faktiskt inte går att göra om likadant bara skulle försvinna. Jag har svårt att föreställa mig att jag skulle kunna smälta och acceptera en sån grej. På ett eller annat sätt lär det ju hända en dag, men så länge grejerna hunnit bli fotograferade kan man känna sig lugn.

Paper illustration by Fideli Sundvist

I många tidningar just nu ser man en hel del pappersrekvisita och mycket grafisk design som bygger på modeller i papper. Varför tror du att papper blivit så populärt?

Jag har funderat på det och jag tror det på något sätt har att göra med att man ser hantverket bakom. Det ligger inte allt för långt bort från vad folk själva någon gång har gjort eller då och då pysslar med hemma. Det finns nog också en fascination över hur saker är gjorda. Man kan titta på det länge och faktiskt se hur det hela är gjort. Sen är det skönt att titta på. Pappersfärgerna är inbjudande och det är inte barnsligt utan snarare lekfullt och kreativt.

Vad jobbar du med just nu? Vilket är ditt drömprojekt när det gäller just papper?

Just nu ska jag börja med ett stort projekt till ett ställe i Kanada där jag ska bygga upp olika ”scener” i ett par montrar. För mig är det ett helt nytt sätt att jobba på och det känns som en riktig utmaning. Det ska bli väldigt kul.

Jag har massa drömprojekt, men ett är att låta pappersfigurerna bli rörliga. Att få samarbeta med en animatör och även med musiker på ett eller annat sätt vore superkul!

Vad har du själv för favoriter inom papperskonsten?

Det görs mycket fina grejer. Jag har ingen särskild papperskonstnär som jag tycker extra mycket om utan mer projekt man ser då och då. Rob Ryan gör sjukt fina papperssiluetter. Han är väl den främsta inom 2D, men även Annie Vought som skär ut text gör hjärtträffande grejer.

Paper illustration by Fideli Sundvist

Sugen på att se mer av Fidelis fantastiska pappersvärld? Besök då hennes portfoliosida fidelisundqvist.com och bloggen fidelisundqvist.blogspot.com. Du kan även följa Fidelis arbete via Facebook.

Om du vill se fler kreationer i papper rekommenderar jag min Pinterest-board kallad Paper play. Allt finns där – avancerat som enkelt! Och det uppdateras konstant. Varje bild är länkad till sin källa, så att du kan läsa mer om respektive formgivare och många saker är även riktigt bra DIY-inspiration för den som vill testa på hur papper är att arbeta med.


Om bloggen Publicerad 24 juni 2012

Vecka 25 på DIY or DIE

Första riktiga sommarveckan är avklarad. Midsommar innebar lite rosa bubbel med vänner och tyvärr en hel del migrän för mig. Bloggveckan var superkort, men ändå så fin med intervjun med Elisabeth Dunker om House of Rym. Klicka nedan om du missade något!

Porcelain by Elisabeth Dunker and Anna Backlund for House of Rym
”Den lite galna historien. Det tunisiska paret som kontaktar mig och Anna på varsitt håll ovetandes om att vi delar studio. Resan till Tunisien där de tar emot oss med öppna armar. Hur de tar oss runt på turné, bjuder oss på mat, visar oss runt och ger oss möjligheter!” Elisabeth Dunker om arbetet med House of Rym.

DIY: Hand Stamped fabric by Michael Ann Made for Papernstitch
Sugen på att göra ett tryck? Allt du behöver är en idé om ett enkelt tryck du vill göra, foam, en burk till en filmrulle, tryckfärg och en bit tyg att trycka på. Gör ett eget enkelt texiltryck!