Annons

Inlägg taggat med virka

Sticka och virka Publicerad 23 januari 2014

Ett virkat överdrag till krukan

Crocheted pot cover, from Tournicote

Att krukor inte behöver vara tråkiga, det har vi sett många gånger. Men visste du att de inte heller behöver vara hårda och vattentäta? Tournicote har virkat fantastiskt söta små överdrag i vitt till sina succulenter. Jag älskar de hängande öronen och de rosiga kinderna!

 

Foto via Tournicote


Annons
Sticka och virka Publicerad 04 november 2013

Virka en kanin

Free crochet pattern, by Lanukas

Jag tror att den här filuren är en kanin. Hursomhelst är den sjukt söt med de där greppvänliga jätteöronen. Lyllos dig som kan virka, för det finns ett gratis mönster på engelska hos Lanukas.

 

Foto via Lanukas


Annons
Böcker Publicerad 24 september 2013

Du är inbjuden till Karins syjunta

"Karins syjunta", författare Karin Holmberg, fotograf Anna Kern

Brodösen Karin Holmbergs tredje bok har nyss släppts och den här gången är det hennes syjunta vi får ta del av. ”Karins syjunta – broderier, mönster och folklore” (Natur & Kultur) innehåller en mängd olika projekt uppdelat på kategorierna prickar, djur, blommor, folklore och jul. Lite spretiga kategorier kan tyckas, men det märks inte nämnvärt när en bläddrar sig genom boken.

Projekten har lite olika svårighetsgrader och det mesta är virkat, stickat, broderat och sytt. Här finns till exempel barnsäkra virkade julgranskulor, pennburk med korsstygnsbroderi, kudde med rävapplikation och den roliga outsidern kurbitsmålade sneakers. Med boken vill Karin inspirera läsare till att dra igång egna syjuntor och visst gör hon det! Jag saknar genast min gamla junta Sewicide Crew, men minns tyvärr också svårigheterna i att få en syjunta att fungera med fem-sex personers olika liv och tider. Istället har bloggar under några år fått agera syjuntekamrater för mig.

Boken är välgjord och inspirerande med fina bilder av Anna Kern, men så är det är det här med bok vs. blogg i DIY-världen. Jag som förmodligen är hyfsat mycket mer internetskadad än jag vill erkänna vill klicka på saker i boken hela tiden, pinna bilder till Pinterest, kopiera beskrivningar, dela med vänner och så vidare. Jag kanske måste lära mig läsa om sånt här på papper igen?

Att jag tycker att det bästa med boken är att en får se lite nya nunor i handarbetssammanhang i form av de gäster Karin bjudit in, säger en del om bok vs. blogg. Dessa gäster är nämligen bloggare! Theo Sundh (Crochet Bloke) är en favorit sedan innan och även hos Clara Falk (Clara Stickar) har jag kikat in ibland. Däremot var Yilisuya Dilimulati (lovalot.se), Lina Odell Järlemyr (Lina.OJ) och Emelie Lindberg (Vem pysslar?) nya för mig. Jag vill även tipsa om att bokens grafiska formgivare Karin Schaefer är en hejare på DIY och tillsammans med sin nioåriga dotter har hon Pysselbolaget.

Ett stort plus till Emelie Lindberg som tar upp den mytomspunna Mörksuggan i sitt projekt med en kurbits gjord av plastpåsar! Uppvuxen som jag är i Rättvik i Dalarna betyder Mörksuggan onekligen någonting mycket speciellt för mig. Mörksuggan är förövrigt också anledningen till att jag som liten var livrädd för Mumintrollen då de påminner lite om varandra till formen. Och nej, jag gillar fortfarande inte de där finska trollen.


Sticka och virka Publicerad 14 september 2013

Virka en förvaringskorg

Ombre Basket Pattern, by Crochet in Color

Det händer ju ganska ofta att jag önskar att jag kunde sticka och virka, eller i alla fall hade fallenheten och tålamodet till att lära mig. Då skulle jag virka en sån här korg!

Crochet in Color bjuder på mönstret på engelska. Och passar det inte med en korg, så finns det en massa andra gratis mönster på samma blogg.

 

Foto via Crochet in Color


Om bloggen Publicerad 11 augusti 2013

Inspiration från vecka 32

Så blev det augusti och många verkar ha kommit tillbaka från lata semesterdagar vid vatten och aktiva dagar i stan. DIY or DIE är lika aktiva som vanligt och hela veckans inlägg kommer här! Om du missat något inlägg är det bara att klicka dig vidare nedan.

DIY Cat Scratching Post, by Karen/MAISON KUOTIDIEN
Många har katt och katter tenderar ju att gilla det här med att klösa, så gör den en fin klösmöbel!

DIY Bike Basket, by Merrythought
Säg vem vill inte susa ner för backarna på en fin cykel som har en stilig korg full med blommor?

Dip dyed pastel chairs at Hally's, Parsons Green, London
Halvmålat går dubbelt så snabbt och är säkert dubbelt så snyggt. Ger du ryggen eller benen färg?

DIY wood block photo display, via Artifact Uprising
Låt en liten träkloss stå för visningen av dina allra finaste bilder. Obehandlad eller målad?

Five Quick And Easy Gorgeous Garlands, by Kitiya Palaskas
Girlanger signalerar kalas! Så ska du ha kalas och behöver inspiration har du kommit helt rätt!

DIY crochet basket, by Pari ovea
Ge korgen lite färg genom att ge den en mjuk kant i favoritfärgen. Virka eller bara vira garnet.