Annons

DIY or DIE utser Årets julklapp

Den 19 november utser HUI Research Årets julklapp. Det har de gjort sedan 1988 och bland tidigare utsedda godbitar finns det elektroniska husdjuret (1997) och spikmattan (2009). Vi får väl anta att de kommer att hitta på någonting fånigt även i år och därför tar jag tillfället i akt att några dagar innan HUI själv utse 2013 års Årets julklapp!

Annons

DIY or DIE menar att årets julklapp är en bok. Och inte vilken bok som helst utan en inspirerande DIY-bok! En bok vars innehåll tar sig ur pärmarna och får läsaren att göra saker med händerna. Redan 1999 var boken årets julklapp, men det är dags att ta upp den igen och att dessutom specificera den lite. Motiveringen lyder: ”Vi måste göra mer och datta mindre.” Så enkelt är det. (Och för er som inte förstod så är datta det en gör när en sitter vid datorn).

The book "I love paper" by Fideli Sundqvist

En mycket fin kandidat till julklappsbok är Fideli Sundqvists bok I love paper (Natur & Kultur). Här har vi det trendiga papperet ihop med den den eviga (hoppas jag) trenden DIY och dessutom är det en jäkla snygg bok rent foto- och formmässigt. Kudos till fotografen Maria Wretblad och formgivaren Katy Kimbell.

Till boken måste naturligtvis även en startkit för papperspysslandet adderas. Skärmatta, skalpell, dubbelhäftande tejp och papper i fina färger. Eller om en så vill så går det minst lika bra med baksidan av ett kollegieblock, papperskniv, limstift och vita papper tagna från skrivaren.

ilovepaper04

I love paper innehåller ett 40-tal olika pappersprojekt och utöver de något blogguttjatade geometriska figurerna finns här guider till hur en gör bland annat djur, mat, maskeraddetaljer, byggnader och miljöer. Mallar och steg för steg-instruktioner gör det enkelt och roligt att sätta i gång.

Även om en svär en del, är det inte svårt att få ett resultat en faktiskt kan känna sig ganska nöjd med! Några skivor bacon och ett par fjädrar senare känner en faktiskt att vill skapa en pappersjunta. Vi struntar i stickning och virkning, att konstruera saker i papper är mer livat!

ilovepaper03

Om du behöver övertalas, så finns ett litet smakprov ur I love paper hos Natur & Kultur.

Sugen på att veta lite mer om pappersklipparen Fideli? För ganska exakt ett år sedan gjorde jag en intervju med Fideli om hur det är att arbeta i papper.

 

Foto av Maria Wretblad


Prenumerera på ELLE Interiör

diy-header-mormorsglamour

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar