Annons

Du är inbjuden till Karins syjunta

"Karins syjunta", författare Karin Holmberg, fotograf Anna Kern

Brodösen Karin Holmbergs tredje bok har nyss släppts och den här gången är det hennes syjunta vi får ta del av. ”Karins syjunta – broderier, mönster och folklore” (Natur & Kultur) innehåller en mängd olika projekt uppdelat på kategorierna prickar, djur, blommor, folklore och jul. Lite spretiga kategorier kan tyckas, men det märks inte nämnvärt när en bläddrar sig genom boken.

Annons

Projekten har lite olika svårighetsgrader och det mesta är virkat, stickat, broderat och sytt. Här finns till exempel barnsäkra virkade julgranskulor, pennburk med korsstygnsbroderi, kudde med rävapplikation och den roliga outsidern kurbitsmålade sneakers. Med boken vill Karin inspirera läsare till att dra igång egna syjuntor och visst gör hon det! Jag saknar genast min gamla junta Sewicide Crew, men minns tyvärr också svårigheterna i att få en syjunta att fungera med fem-sex personers olika liv och tider. Istället har bloggar under några år fått agera syjuntekamrater för mig.

Boken är välgjord och inspirerande med fina bilder av Anna Kern, men så är det är det här med bok vs. blogg i DIY-världen. Jag som förmodligen är hyfsat mycket mer internetskadad än jag vill erkänna vill klicka på saker i boken hela tiden, pinna bilder till Pinterest, kopiera beskrivningar, dela med vänner och så vidare. Jag kanske måste lära mig läsa om sånt här på papper igen?

Att jag tycker att det bästa med boken är att en får se lite nya nunor i handarbetssammanhang i form av de gäster Karin bjudit in, säger en del om bok vs. blogg. Dessa gäster är nämligen bloggare! Theo Sundh (Crochet Bloke) är en favorit sedan innan och även hos Clara Falk (Clara Stickar) har jag kikat in ibland. Däremot var Yilisuya Dilimulati (lovalot.se), Lina Odell Järlemyr (Lina.OJ) och Emelie Lindberg (Vem pysslar?) nya för mig. Jag vill även tipsa om att bokens grafiska formgivare Karin Schaefer är en hejare på DIY och tillsammans med sin nioåriga dotter har hon Pysselbolaget.

Ett stort plus till Emelie Lindberg som tar upp den mytomspunna Mörksuggan i sitt projekt med en kurbits gjord av plastpåsar! Uppvuxen som jag är i Rättvik i Dalarna betyder Mörksuggan onekligen någonting mycket speciellt för mig. Mörksuggan är förövrigt också anledningen till att jag som liten var livrädd för Mumintrollen då de påminner lite om varandra till formen. Och nej, jag gillar fortfarande inte de där finska trollen.


Prenumerera på ELLE Interiör

diy-header-mormorsglamour

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar