DIY or DIE https://diyordie.elledecoration.se Jag vill ge dig inspiration till att vara mer kreativ genom att visa andras kreativitet. Det handlar om design, inredning, handarbete, fotografi, mm. Fri, 31 Jul 2015 10:00:56 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.4 Ajöss och tack för fisken! https://diyordie.elledecoration.se/ajoss-och-tack-for-fisken/ https://diyordie.elledecoration.se/ajoss-och-tack-for-fisken/#comments Fri, 31 Jul 2015 10:00:56 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5115 Sex år med bloggen. Det är dags nu, allt avsluta. Under dessa år med DIY or DIE har jag talat om DIY i bland annat Dagens Nyheter, Fria Tidningen, random inredningstidningar, några lokaltidningar, en stor mängd bloggar och radio. Jag har gjort gör det själv-jobb för bland annat Hus & Hem och skrivit 1 180 inlägg på DIY or DIE.

Jag har av punkkids blivit anklagad för att ”kommersialisera och exploatera begreppet DIY or die” genom att finnas på ELLE Decoration och fått det påpekat för mig att jag uppmuntrar till piratkopiering genom att tipsa om att inspireras av befintlig design. Jag har även av olika anledningar tackat nej till att göra en bok om DIY.

Utan läsare hade DIY or DIE blivit absolut ingenting! Efter sex år med DIY or DIE har jag insett att det finns hur många fixare och trixare som helst där ute – och att alla inte har en blogg där de visar vad de gör. En del av er har lämnat kommentarer, många av er har mailat och gillat på Facebook och alla har inspirerat mig till att vilja inspirera.

Jag vill säga tack till er läsare som klickat er in här och inspirerats, som hört av er och delat med er av era projekt, som gillat och länkat. Tusen miljoner tack! Nu ska jag istället plugga medicin- och vetenskapshistoria, hänga med Räv och min nya kärlek Opie, läsa hur många böcker som helst samt naturligtvis börja beta av den långa att göra själv-listan som skapats under sex års bloggande!

Ajöss!

 

Psst! Missa för sjutton inte att fortsätta följa mina allra bästa bloggfavoriter:

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/ajoss-och-tack-for-fisken/feed/ 5
Ätbart x 4 https://diyordie.elledecoration.se/atbart-x-4/ https://diyordie.elledecoration.se/atbart-x-4/#respond Thu, 30 Jul 2015 16:00:34 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5111 Det allra sista tipsen från DIY or DIE ska naturligtvis vara någonting smaskigt att äta! Även om jag egentligen oftast tycker att det är skittråkigt att fixa med ätbart, så har det under åren smugit sig in en och annan ätbar grej. Låt er väl smaka!

Ätbart x 4

To eat

1. Gör extra snygga bordsplaceringar eller fina efterrättsdekorationer med bokstäver i frukt! Brittni Mehlhoff visar på CreativeLive hur man kan göra, men ät för guds skull upp frukten mellan bokstäverna också!

2. Varje gång det är riktigt varmt på sommaren blir jag mer eller mindre besatt av is. Och inte av vilken sorts is som helst, utan tjusiga iskuber med frukt, bär och blommor i. Superlätta att göra själv! Se mer hos Brit + Co.

3. Min favoritgrej att äta till fredagsfilmen nu mer är dessa små skapelser gjorda av banan, choklad och jordnötssmör. Receptet finns hos Joy the Baker tillsammans med hur mycket som helst annat som ser minst lika gott ut! Jag gör dem dock utan pinne, istället lägger jag dem på bakplåtspapper och häller chokladen över.

4. Jag fattade inte riktigt det där med marshmallows tidigare, men nu är det nog lite av mitt favoritgodis. Att det går att göra egna marshmallows är fantastiskt och att det dessutom då går att få dem i exakt den form en vill ha dem! Hos Studio DIY visar de hur en gör stora strösslade siffror av marshmallows. Helt enkelt perfekta för födelsedagstårtan!

 

Foto via Studio DIY, CreativeLive, Brit + Co & Joy the Baker

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/atbart-x-4/feed/ 0
Kalas x 4 https://diyordie.elledecoration.se/kalas-x-4/ https://diyordie.elledecoration.se/kalas-x-4/#respond Wed, 29 Jul 2015 15:00:43 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5110 Sista sammanfattningen av sex år med DIY or DIE blir tema kalas! Några av de enkla tips som DIY or DIE bjudit på genom åren. Om du vill ha mer finns det ju alltid etiketten kalas att klicka på. I morgon blir det ett lass med bara ätbara tips, men nu blir det dekorationer, paketinslagning och en smaskig bokstavskaka!

Kalas x 4

DIY Party

1. Inspirerande Brittany Watson Jepsen på The House That Lars Built tipsade till Alla hjärtans dag att göra eget inslagningspapper med ombre-effekt. Naturligtvis går det även att göra när som helst på året. Tre olika nyanser av sprayfärg och vanligt papper har använts.

2. En riktigt fin ballongdekoration till kalaset går att göra av stora ballonger fyllda med helium och bokstäver utskurna ur papper. Kelly från Studio DIY visar hur en gör och snyggt blir det onekligen!

3. Hos A Subtle Revelry finns en beskrivning på hur en gör för att få in ett ord i en kaka och inte verkar det svårt alls faktiskt. Nu gäller det bara att se till att ens lite tourettes-aktiga sida inte tar överhanden och väljer att skriva kuk.

4. Riktigt speciella personer ska naturligtvis ha alldeles extra speciella presenter. Då måste ju även utsidan matcha! Jag gillar verkligen den här typen av dekorationer i papper som Silvia på Giochi di Carta gjort och tror minsann att det är något jag ska inspireras av framöver.

 

Foto via The House That Lars Built, Studio DIY, A Subtle Revelry & Giochi di Carta

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/kalas-x-4/feed/ 0
Till barnrummet x 4 https://diyordie.elledecoration.se/till-barnrummet-x-4/ https://diyordie.elledecoration.se/till-barnrummet-x-4/#comments Tue, 28 Jul 2015 15:00:09 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5107 Barnrum är såna där rum där en kan gå loss lite extra. Det har inte varit jättemånga barnrumsidéer på DIY or DIE genom åren då jag själv inte har barn, men ett litet lass har det i alla fall blivit. Här är fyra barnfavoriter!

DIY for kids

Till barnrummet x 4

1. Memory var mitt favoritspel när jag var liten, trots att jag var hopplöst dålig på det. Att göra ett eget memory är superlätt och inte behöver bilderna vara identiska heller bara de visar samma sak. Inspireras av Little Helsinki.

2. När en sett en fin spegel med björnöron och då en väl tänkt köpa den så finns den inte längre, det är då en ser till att göra en egen spegel precis så som Jennifer på Hellobee gjort! Och om du föredrar två långa fina kaninöron så fungerar säkert det lika bra.

3. Ukkonooa hittade ett pussel över Europa där varje land är en bit. Fin form, men ful färg. Pusslet målades svart med griffeltavelfärg och blev genast riktigt fint.

4. Få saker var jag så besatt av när jag var liten som lego. Små små fyrkanter som bygger upp en fantastisk helhet. Mini-eco har gjort fina små dekorationer byggda av lego. De gjorde sina för Halloween, men nog sjutton kan en använda dem vid andra tidpunkter också.

 

Foto via Little Helsinki, Hellobee, Ukkonooa & Mini-eco

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/till-barnrummet-x-4/feed/ 1
Målade möbler x 4 https://diyordie.elledecoration.se/malade-mobler-x-4/ https://diyordie.elledecoration.se/malade-mobler-x-4/#respond Mon, 27 Jul 2015 10:00:13 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5105 I sammanfattningen av sex år på DIY or DIE är det nu dags för det allra enklaste sättet att göra om en möbel, nämligen att måla om den helt eller delvis. Och om en inte vill måla går det utmärkt att använda sig av dekorplast att dekorera med.

Målade möbler x 4

Painting

1. Den där Ikea-byrån Malm är väl helt okej att förvara lite kläder i, men finns den inte i lite för få färger? Dags att piffa till den och det gör Ikea Livet Hemma på ett fint sätt. En svart lådfront, en vit och så vidare. Färg eller dekorplast fungerar bra.

2. Att måla om något är bland det lättaste sättet att få det att kännas nytt. Det vet Christine som står bakom bloggen Møbel Pøbel. Jag skulle vilja påstå att hon är lite av en mästare på det. Gamla möbler får färg helt eller delvis och får lite av ett nytt liv.

3. Det är helt okej att rita på möblerna om en gör det minst lika snyggt som illustratören Jessica Nielsen. Hon har gjort en stol för nederländska tidningen 101 woonideeën.

4. Harlekinmönster har man kunnat se ett tag inom inredning och jag förstår mycket väl varför då det är både snygg och ganska lätt att få till för egen hand. Det här bordet målat av Hanna från bloggen RAM SAM SAA är min favorit när det gäller harlekinmönstrat. Rent, enkelt och mycket snyggt att låta träet synas ordentligt.

 

Foto via Ikea Livet Hemma, Møbel Pøbel, Jessica Nielsen & RAM SAM SAA

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/malade-mobler-x-4/feed/ 0
Tryck x 4 https://diyordie.elledecoration.se/tryck-x-4/ https://diyordie.elledecoration.se/tryck-x-4/#respond Sun, 26 Jul 2015 10:00:10 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5103 Tryck på såväl textil som papper är något jag gillar och har bloggat om en hel del genom åren. Ja, jag har rent av känt mig lite tjatig. Men det beror nog på det här med att trycka på tyg var en av mina första, största och bästa upplevelser inom DIY. Här är fyra enkla sätt att göra egna textil- eller papperstryck på!

Tryck x 4

DIY hand stamping

1. Elisabeth Dunker på Fine Little Day visar att en inte nödvändigtvis behöver trycka på tygbitar för att sedan göra något med dem. Det går lika bra att ta en befintlig tröja att trycka loss på! Så nu vet ni vad ni ska göra i helgen om solen inte visar sig.

2. Varför göra det svårt för sig när det går att göra det lätt? Till textiltrycket på bilden har det använts tejp och färg. Det är allt. Jag gillar de lite råa ändarna som uppkommer på grund av tejpen. Se mer hos How About Orange.

3. Pigga upp soffan med en handtryckt prickig kudde med fina pompombollar i hörnen! Teri på The Lovely Drawer visar hur en gör och jag gillar verkligen resultatet med vit grund, svarta prickar och gula bollar.

4. Några av er kanske fnyser åt att göra potatistryck. Att det är någonting som barn gör. Men att göra ett textiltryck med hjälp av potatis är inte alls dumt. Det är lätt och det kan bli riktigt snyggt. Till exempel är ett av Ferm Livings mest populära tryck från början ett potatistryck. Så kan Ferm Living och ungarna på förskolan, kan väl du?

 

Foto via Fine Little Day, How About Orange, The Lovely Drawer & Ferm Living

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/tryck-x-4/feed/ 0
Lampor x 4 https://diyordie.elledecoration.se/lampor-x-4/ https://diyordie.elledecoration.se/lampor-x-4/#respond Sat, 25 Jul 2015 10:00:25 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5101 Så vilka lampidéer under dessa sex år på DIY or DIE gillar jag bäst? Jo, bland annat en finfin taklampa med träklossar och träpärlor och ett roligt, men trixigt, sätt att korta av en allt för lång lampsladd på!

Lampor x 4

DIY lamps

1. Det snyggaste Ikea-hacket jag någonsin sett kan vara en lampa av finska Nimi Design. Inspirerad av en lampa från Cox & Cox byggde hon om en klämspot från Ikea till en skrivbordslampa i trä och betong.

2. Träklossar och träpärlor har varit med oss i DIY-sammanhang ett tag nu. Men sällan har jag sett det så snyggt använt som till taklampan av Frk Hansen. Här är jag extremt benägen att kopiera idén rakt av!

3. I hallen har jag en taklampa som består av vit porslinssockel, svartvit textilsladd och glödlampa modell större. Då lampsladden är för lång har jag kortat den lite med hjälp av en klädnypa. Men hos Monstercircus hittade jag ett annat snyggt sätt att korta sladden på, nämligen genom att göra en avancerad knut. Det är dock nog inget jag klarar av trots en bra beskrivning…

4. Rislampor från Ikea är inte världens roligaste typ av lampa, ändå är det många som har dem hemma. De är ju billiga och liksom helt okej. Vad jag inte tänkt på tidigare, men som några andra tänkt på, är att det går utmärkt att göra rislampan roligare med textil. Mönster och beskrivning till ett virkat överdrag finns hos Pickles.

 

Foto via Nimi Design, Frk Hansen, Monstercircus & Pickles

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/lampor-x-4/feed/ 0
Porslin x 4 https://diyordie.elledecoration.se/porslin-x-4/ https://diyordie.elledecoration.se/porslin-x-4/#respond Fri, 24 Jul 2015 10:00:29 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5099 Andra delen av gör det själv-idéer till köket innehåller så klart porslin! Porslinsfärg är hur roligt som helst att experimentera med och en hel del inspirationen har dykt upp på DIY or DIE genom åren. Favoriterna är dessa!

Porslin x 4

DIY porcelain

1. Lägg frukostmackan på ett gullig nylle! Lidija på Something Beautiful skapade en fin tallrik genom att måla ögon, nos och mun i med svart porslinsfärg på en vanlig vit tallrik.

2. Bloggen The Crafted Life är en sån där favorit som jag alltid återkommer till. Att hon dessutom nu gjort en vit kopp svartprickig gör mig extra glad. Hon visar även hur en inte ska göra när en vill försöka göra en prickig kopp. Det är inte så ofta DIY-bloggare delar med sig av sina misstag, så det uppskattas!

3. Jag kunde inte riktigt motstå de här tallrikarna av Katrin som står bakom bloggen Daily Perfect Moment. Svart porslinsfärg har fått droppa ner på tallrikarna och skapa mönster. Katrin tipsar om att tallrikarna måste vara superrena och att färgen inte får bli för tjock på tallriken.

4. Någon dag ska jag göra en egen kopp med det där fina och enkla mönstret från svenska formgivningsduon Rio Rio, som jag älskar kanske lika mycket som koppen.

 

Foto via Something Beautiful, The Crafted Life, Daily Perfect Moment & Rio Rio

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/porslin-x-4/feed/ 0
Till köket x 4 https://diyordie.elledecoration.se/till-koket-x-4/ https://diyordie.elledecoration.se/till-koket-x-4/#respond Thu, 23 Jul 2015 10:00:46 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5097 Vi fortsätter med sammanfattningen av sex år med bloggandet på DIY or DIE. Nu är det dags att tipsa om några av alla de gör det själv-idéerna som har med köket att göra. Och om du tycket att porslinet fattas, så lugn, det dyker upp under morgondagen i ett alldeles eget inlägg!

Till köket x 4

DIY for the kitchen

1. Av någon anledning är skärbrädor i trä alltid någonting jag fastnar för och vill köpa. Jag har ett helt gäng hemma, trots att jag ärligt talat knappt lagar mat. När jag var på Ikea senast petade jag lite på deras skärbrädor ”Proppmätt”. Den lilla versionen är som gjord för uppläggning av en smaskig ost. Och på Ikea Livet Hemma visar de själva hur en kan piffa till skärbrädorna lite.

2. Kombinationen guld, trä och randigt känns riktigt fin, och därför ”offras” min stora träbricka till denna DIY-idé från A Daily Something.

3. När jag tjurade som mest över mina fula köksluckor hittade jag köket som ägs av bloggaren Varpunen! Med svart och vit dekorplast har köket fått en helt egen stil. Och det fina med dekorplast är ju att det bara är att ta bort när det känns som att en förändring är på sin plats.

4. Kokbokshållare har en ju sett emellanåt och nog går de att använda även för paddor och liknande. Eller så bygger en en ny hållare till paddan. På The Artful Desperado visar Molly från Almost Makes Perfect hur en gör en enkel och snygg hållare för iPad.

 

Foto via Ikea Livet Hemma, A Daily Something, Varpunen & The Artful Desperado

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/till-koket-x-4/feed/ 0
Piedestaler x 4 https://diyordie.elledecoration.se/piedestaler-x-4/ https://diyordie.elledecoration.se/piedestaler-x-4/#respond Wed, 22 Jul 2015 10:00:42 +0000 https://diyordie.elledecoration.se/?p=5095 Dag tre av försöket att sammanfatta den sex år långa bloggtiden med DIY or DIE och den sista dagen av tre med växttema. Först amplar, sedan krukor och nu piedestaler!

Piedestaler x 4

DIY plant stand

1. Jag minns inte var det var, men jag såg någon butik där de sålde små piedestaler i metall. De såg ganska exakt ut som de här egenfixade piedestalerna som tidigare var lampskärmar! Bara att hitta en skärm med passande form och ta av tyget och göra så att metallen ser fin ut. Se mer hos The Merrythought.

2. Jag tycker att det är fint om en kan få upp några krukor lite grann utan att behöva hänga upp dem, låta dem stå i redan överfulla fönster eller ha dem på höga rangliga piedestaler. Lidy på bloggen Hello Lidy visar en enkel version av en lite lägre piedestal som är riktigt fin och dessutom ser helt överkomlig ut att kunna få ihop själv.

3. Det är fint att få växterna på lite olika höjd, även då de står på golvet. Kreativa Mandi från Making Nice in the Midwest visar på A Beautiful Mess hur lätt det är att göra en låg piedestal. Jag tänker att en gammal pall lätt kan tjänstgöra som grundmaterial till det här.

4. Som jag sagt tusen gånger innan så har verkligen Ikea helt okej saker att sätta sin egen prägel på. Ett utmärkt exempel på det är den här piedestalen från Ikea som Sugar & Cloth gjort om på ett jättelätt sätt och på så vis gjort det till en helt annan möbel! Mycket snyggare med trähyllor till ställningen i pulverlackerad stål.

 

Foto via The Merrythought, Hello Lidy, A Beautiful Mess & Sugar & Cloth

]]>
https://diyordie.elledecoration.se/piedestaler-x-4/feed/ 0