Annons

Hemslöjden på Liljevalchs

Utställningen "Hemslöjden på Liljevalchs"

Har ni varit ut till Djurgården och sett utställningen ”Hemslöjden på Liljevalchs” ännu? Jag har det, och utställningen gjorde mig både glad och inspirerad. Men tyvärr gjorde den mig även irriterad. Man har missat något av det mest grundläggande – nämligen att sätta ut namn på slöjdarna intill deras verk. Om man vill veta vem som gjort vad får man köpa en katalog för 40 kronor att slå i medan man tittar på utställningen. Såväl slöjdaren Clara Falk som Sara Degerfält på bloggen Slöjdporr har resonerat kring detta och resten av utställningen.

Annons

Sofa by Tomas Lundberg

Själva utställningen då? Jo, den är stor och varierande och absolut sevärd! Allra bäst tyckte jag om sakerna som sticker ut form- och idémässigt men faktiskt går att använda. På bilden ovan en pinnsoffa med flätad dyna av Tomas Lundberg. Jag blev även väldigt inspirerad till att börja brodera mer korsstygn efter att ha sett otaliga fina versioner av det.

”Ser du löven för alla träd”-delen av utställningen har det varit en en del skrivande om bland några bloggare och man har kunnat följa arbetet med deras löv. Skogen är ett kollektivt verk där ”amatörer, entusiaster, professionella formgivare, erfarna slöjdare, förskolebarn, konstnärer och personer som är aktiva inom Hemslöjden” har fått göra varsitt löv utifrån en bestämd stomme. Jag blev dock lite besviken. Visst var det lite maffigt att gå i den där skogen med alla löv, men alldeles för många kändes lite halvdant gjorda. Kanske har det med tycke och smak att göra och löv-grejen passade uppenbarligen inte riktigt mig.

"Ser du löven för alla träd" – Hemslöjden 100 år

Mer om ”Hemslöjden på Liljevalchs” och slöjdens framtid går att läsa på DN.se som pratat med radikalslöjdaren Anders Jacobsen och textilnörden Anna-Lisa Persson i artikeln ”De lyfter svensk hemslöjd in i framtiden”.

Foto: Mats Liliequist

Prenumerera på ELLE Interiör

diy-header-mormorsglamour
  • Jag längtar tills jag får se utställningen. Men jag hinner inte dit förrän sista helgen den är…så jag får längta lite till. =)

  • Clara

    Vad glad jag blir att du länkar till mig! Tack! Känns extra bra eftersom jag själv tycker att mitt tyckande om utställningen är lite förvirrat, det är svårt att samla tankarna i skrift ibland.

  • Pingback: Vecka 29 på DIY or DIE | DIY or DIE()


MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar