Annons

Min mormor textilformgivaren BoWa

Textile by Bodil Wallman / BoWa

Just idag skulle min mormor ha fyllt hela 80 år. Hon hette Bodil, eller Bodill Krokodill. Men ni kanske känner igen henne som BoWa. För faktum är att många svenskar firar såväl jul som påsk tillsammans med min mormor. Hennes signatur står där i hörnet på dukarna som pryder borden.

Annons

Mormor formgav textilier, så som bonader, vepor, dukar och kökshanddukar. På Tradera finns det alltid ett gäng textilier med hennes signatur BoWa, lika så i de flesta secondhandbutiker runt om i Sverige. Och om ni tar en titt där hemma i linneskåpet kanske min mormor finns där också.

De senaste fem åren har jag samlat på mig en del av det mormor formgivit. Det som inte är så säsongsbetonat, utan de dukar och kökshanddukar som går att använda närsomhelst på året. Handduken på bilden hittade jag på Tradera för precis ett år sedan och den är min favorit.

Jag tycker att det är roligt att min mormor lever vidare genom att hennes design fortfarande finns. Och även om den inte anses fancy eller inne eller säljs för höga summor så är det en slags tröst att veta att hon finns i omlopp och att hon inte kommer att glömmas på länge. Min mormor liksom!


Prenumerera på ELLE Interiör

diy-header-mormorsglamour
 • Åh vad kul att du skriver om henne. Har länge velat veta lite mer men inte vågat fråga faktiskt av någon anledning. Är det hela din samling som ligger på Pinterest-boarden din eller har du ännu fler?

  • Tiger

   Av det som ligger på http://pinterest.com/helloiamtiger/bodil-wallman-bowa/ är nästan ingenting ur min samling. Jag pinnade de bilder jag hittade när jag googlade. Jag vill göra en vettig fotografering med det jag har innan jag visar det! 🙂

   • Ah okej. Jag tänkte att du pinnat just de du hade hemma. Vore jättekul att både se sånt andra lagt upp så du har ett helt arkiv med allt som går att hitta bild på men också just din egen samling. Har du tillgång till kamera/fotograf? Annars kan jag erbjuda mig att fota av allt i vår, jag har ju studio på skolan ifall du vill ha allting avfotograferat högupplöst med jämnt ljus, samma bakgrund osv.

    (om disqus: Jo om en gått in och valt att få notifications på sin disqus så trillar det in ett mail, jag visste inte heller hur det funkade 🙂 )

 • Pingback: Inspiration från vecka 18 | DIY or DIE()

 • Pingback: En månad av finfina gör det själv-idéer | DIY or DIE()

 • pelle

  fy fan vad cool mormor du har, jag har en väggtextil som jag bara älskar som din mormor designat, vad kul att veta vart detta sagolika tygstycke kommer ifrån, 🙂

 • Jessicas viktiga mål

  Vad fint, så himla fina saker! 🙂


MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar