Annons

Papperskonst – mer än bara origami del 1

Papper. Ett av de allra sköraste materialen att göra någonting av. Det tål inte väta och har du sönder det är det tejp som gäller. Trots detta finns det många som ser papper som det enda roliga materialet att använda.

Annons

Först ut är Fideli Sundqvist.

Paper illustration by Fideli Sundqvist

Fideli Sundqvist är utbildad på Nyckelviksskolan och Konstfack, och jobbar nu med stora och små uppdragsgivare inom många olika branscher. Hon kallar sig pappersskulptris och illustratör, och just det där med papper gör henne ganska egen och mycket intressant. Hon gick från att illustrera på papper till att istället bygga i papper och ser själva hantverket som en skön vila från att komma på idéer.

Fideli Sundqvist

Vad är det som är roligt med att arbeta i just papper?

Jag tror att jag kände någon slags frustration över att det tvådimensionella inte räckte till för vad jag ville berätta. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att jobba med händerna. Själva hantverket i sig är en skön och viktig del i arbetsprocessen. Att bli som en liten maskin är både väldigt kul och harmoniskt, tycker jag.

När jag var yngre ville jag hålla på med dockteater och scenografi och det är ju lite vad jag då och då får göra nu. Det är härligt att bygga objekt och sedan flytta omkring på dem, låta de avfotograferas och skapa bilder och berättelser. Det är ett inspirerande och varierat sätt att jobba på som passar mig.

Vad är det som är svårt med att skapa i papper framför andra material och vad är lätt?

Jag trodde att det skulle vara enormt tidskrävande och att föremålen skulle bli sköra, men de tål mycket mer än vad man tror. Men det är svårt att skicka runt dem i världen.

Att pappersobjekten behöver bli fotograferade är också ett extra moment som jag inte helt fått in vanan med än. Jag känner mig inte så haj på fotografering själv, så det bästa är när jag arbetar tillsammans med en fotograf. Det är väldigt lyxigt och det blir en helt annan nivå på kvalité och bild. Är man ”ritande” eller ”målande” illustratör eller sitter med datorn och formger kan man ju ha kontroll och leverera hela arbetet själv, så på så sätt är det lite omständligt att jobba med papper.

Jag använder inga specialpapper. Mina favoritpapper är vanliga färgade A4:n som inte är för tjocka. Det är de jag använder mest.

Vad är det mest förödande du varit med om när du jobbat med papper? Kattattacker, tekoppar som välts, lim som hamnat överallt, modeller som kommit i kläm?

Jag har hittills inte varit med om något riktigt förödande. Men ibland kan jag fasa inför tanken att det skulle bli inbrott på kontoret och att någon skulle förstöra alla pappersobjekt som jag gjort till ett projekt eller att det skulle börja brinna eller bli vattenskada.

Det gör ont i en när man tänker att saker man lagt ner mycket tid på och som faktiskt inte går att göra om likadant bara skulle försvinna. Jag har svårt att föreställa mig att jag skulle kunna smälta och acceptera en sån grej. På ett eller annat sätt lär det ju hända en dag, men så länge grejerna hunnit bli fotograferade kan man känna sig lugn.

Paper illustration by Fideli Sundvist

I många tidningar just nu ser man en hel del pappersrekvisita och mycket grafisk design som bygger på modeller i papper. Varför tror du att papper blivit så populärt?

Jag har funderat på det och jag tror det på något sätt har att göra med att man ser hantverket bakom. Det ligger inte allt för långt bort från vad folk själva någon gång har gjort eller då och då pysslar med hemma. Det finns nog också en fascination över hur saker är gjorda. Man kan titta på det länge och faktiskt se hur det hela är gjort. Sen är det skönt att titta på. Pappersfärgerna är inbjudande och det är inte barnsligt utan snarare lekfullt och kreativt.

Vad jobbar du med just nu? Vilket är ditt drömprojekt när det gäller just papper?

Just nu ska jag börja med ett stort projekt till ett ställe i Kanada där jag ska bygga upp olika ”scener” i ett par montrar. För mig är det ett helt nytt sätt att jobba på och det känns som en riktig utmaning. Det ska bli väldigt kul.

Jag har massa drömprojekt, men ett är att låta pappersfigurerna bli rörliga. Att få samarbeta med en animatör och även med musiker på ett eller annat sätt vore superkul!

Vad har du själv för favoriter inom papperskonsten?

Det görs mycket fina grejer. Jag har ingen särskild papperskonstnär som jag tycker extra mycket om utan mer projekt man ser då och då. Rob Ryan gör sjukt fina papperssiluetter. Han är väl den främsta inom 2D, men även Annie Vought som skär ut text gör hjärtträffande grejer.

Paper illustration by Fideli Sundvist

Sugen på att se mer av Fidelis fantastiska pappersvärld? Besök då hennes portfoliosida fidelisundqvist.com och bloggen fidelisundqvist.blogspot.com. Du kan även följa Fidelis arbete via Facebook.


Prenumerera på ELLE Interiör

diy-header-mormorsglamour

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar