Annons

Papperskonst – mer än bara origami del 2

Papper. Ett av de allra sköraste materialen att göra någonting av. Det tål inte väta och har du sönder det är det tejp som gäller. Trots detta finns det många som ser papper som det enda roliga materialet att använda.

Annons

Nummer två ut är Justine Fahd.

Justine Fahd / Upon A Fold

Australienska Justine Fahd är den grafiska formgivaren som bestämde sig för att visa världen allt det fantastiska man kan göra med papper. För snart tre år sedan startade hon en webbutik där bara pappersprodukter säljs och hennes blogg är vigd åt att visa upp spännande papperskonstnärers arbeten.

Justine Fahd / Upon A Fold

Varför en butik med bara pappersprodukter?

När jag startade Upon A Fold ville jag dela med mig till andra alla de unika sätt som formgivare arbetar med papper. Jag hittade alltid ovanliga och smart pappersprodukter, främst från Japan, och de flesta av dem var inte kända för någon utanför Japan. Jag ville ändra på det.

Jag älskar papper och jag älskar hur några enkla veck kan skapa något vackert. Upon A Folds fokus är definitivt pappersprodukter eftersom papper har alltid har intresserat mig mest, men vi säljer även tyger.

Skapar du själv i papper?

Jag frilansar som grafisk formgivare, så jag jobbar med papper hela tiden. I framtiden skulle jag vilja formge mina egna produkter för butiken, men för tillfället tycker jag om att bara utforma gratis DIY-gåvor för våra kunder.

Mitt fokus just nu är att stödja andra formgivare och visa vad de gör, men jag ser verkligen fram emot att ta lite ledigt i framtiden för att skapa mina egna produkter. Jag har så många idéer som jag skulle älska att utveckla.

Airvase by Torafu Architects, via Upon A Fold

Vilken är den mest populära produkten i butiken?

Jag skulle säga ”Airvase” av japanska Torufu Architects.

Varför tror du papper är så populärt i design och grafisk design just nu?

Jag tror att det nuvarande uppsvinget som papper fått kan bero på att vi inte längre har kontakt med papper så ofta som vi en gång hade. Vi uppskattar det nu mer som något konkret och verkligt och inte något som kan raderas för alltid genom att trycka på en knapp.

Papper i konsten framträder i de mest nyfikna och oväntade sätt. Jag tror att det är det som fångar människors fantasi och intresse – att något vi alla växt upp med, något som är så vanligt för oss kan vara så intressant och vacker.

Justine Fahd / Upon A Fold

Vem är din favorit bland alla dem som gör produkter och konst i papper?

Det är omöjligt för mig att bara nämna några! Jag har en lång lista över favoritdesigners och papperskonstnärer på min blogg. Det är en stor resurs för alla som är intresserade av att upptäcka mer om papperskonst och design i papper.

Kan du rekommendera några länkar för dem som är intresserade av att veta mer om papperskonst?

Pinterest och Flickr är två bra ställen att börja på. Och den långa listan av papperskonstnärer på min blogg.

Justine Fahd / Upn A Fold

Intresserad av att se mer av Justine Fahds kärlek till papper? Besök då Upon A Fold och den tillhörande bloggen.

Om du vill se fler kreationer i papper rekommenderar jag min Pinterest-board kallad Paper play. Allt finns där – avancerat som enkelt! Och det uppdateras konstant. Varje bild är länkad till sin källa, så att du kan läsa mer om respektive formgivare och många saker är även riktigt bra DIY-inspiration för den som vill testa på hur papper är att arbeta med.

 

Det här är del två i intervjuserien om papperkonst. Tidigare intervju är med pappersskulptrisen och illustratören Fideli Sundqvist.


Prenumerera på ELLE Interiör

diy-header-mormorsglamour

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar